Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Voynich-kézirat

2010.08.30

Voynich-kézirat:

 

voynichcentral.com/gallery/Quire-1

Kép E Nevét egykori tulajdonosáról, Wilfrid Michael Voynich amerikai könyvkereskedőről kapta, akihez 1912-ben került. Becslések szerint 1450 és 1520

között íródhatott.

 

234 darab 15 cm széles és 23 cm magas vellum lapból áll.1912-ben, Voynichhoz kerülésekor sem volt teljes.

A rajzok színesek és gyakran elnagyoltak. Úgy vélik, hogy a képek a szöveg megírása után kerültek a műbe, míg mások szerint előbb, mivel számos helyen a szöveg körül folyja, illetve címkézi a képeket. Dokumentált története alatt sokszor foglalkoztak vele amatőr és hivatásos kódfejtők, többek között a brit és az amerikaihaditengerészettől

, de senkinek sem sikerült még csak részben sem megfejteni. Mindezek a kudarcok a történelmi titkosírástan híres rejtélyévé tették.

A kézirat

ábrái csak kevés segítséget nyújtanak a mű pontos tartalmának meghatározásához, de segítségükkel hat különálló fejezetre bonthatjuk. A fejezetek, korabeli nevekkel:

 

  • Herbárium: minden egyes oldal egy, néha két növényt tartalmaz, valamint néhány bekezdésnyi szöveget. 
  • Asztronómia: a kör alakú ábrák, néhányuk égitestek ábráival (napok, holdak és csillagok), sejtetik, hogy a tartalma asztrológiával és asztronómiával kapcsolatos. Sorban egymás után a 12 csillagjeggyel foglalkozó lapokat találunk a fejezetben . Minden szimbólum 30 nőalakkal van keretezve, és mind egy felcímkézett csillagot tart.

     

    Kép


  • Biológia: sűrű, folytonos szöveg ábrákkal tarkítva. Az ábrák legtöbbször meztelen nőalakokat ábrázolnak – néhányuk koronát visel –, akik kádakban vagy medencékben fürdenek, ezek bonyolult csőhálózattal vannak összekötve. Néhány csőhálózat alakja tisztán kivehetően emberi szerveket ábrázol.
  • Kozmológia: több kör alakú ábra egy ismeretlen természetről. Itt vannak kihajtható oldalak is, az egyikük hat oldalas, és valamiféle térképet vagy ábrát tartalmaz: kilenc sziget utakkal összekötve, kastélyokkal és feltehetőleg egy vulkánnal.
  • Gyógyszerészet: több különálló növényi rész (gyökerek, levelek stb.) felcímkézett rajza. A margók mentén gyógyszerészeti edényekre hasonlító rajzok állnak. Néhány szöveges bekezdést is tartalmaz.
  • Receptek: több rövid bekezdés, virág- vagy csillagszerű jellel jelölve.

 

 

Kép A szöveg jól láthatóan balról jobbra íródott.

 

A szöveg több mint 170 000 különálló írásjelből áll. Nagy részük egy vagy két egyszerű tollvonással íródott. 20–30 írásjelből álló ABC alapján felírható szinte az egész szöveg; a kivétel néhány tucat különleges karakter, amelyek egyszer vagy kétszer fordulnak csak elő.

 

Szélesebb közök kb. 35 000 változó hosszúságú szóra osztják a szöveget. Úgy néz ki, ezek hangtani vagy helyesírási törvényeket követnek; például egyes karaktereknek szerepelniük kell minden szóban (mint például a magánhangzóknak a magyarban), néhány karakter sose követ másokat.

 

Másfelől a Voynich-kézirat nyelve egyáltalán nem hasonlít az európai nyelvekre néhány aspektusban. Például nem tartalmaz több mint tízbetűs szót, valamint kevés az egy- vagy kétbetűs szó benne. A betűk előfordulása a szavakon belül is különös: néhány karakter csak a szavak elején szerepel, mások csak a végén, megint mások mindig csak középen.

 

Kép Csak néhány latin betűkkel íródott szót tartalmaz a kézirat. Az utolsó oldalon négy, eléggé eltorzult latin betűkkel írt sor áll, valamint két szó a szövegben. A betűk a 15. századi európai ABC-ket idézik, de a szavak egy nyelvvel sem állnak kapcsolatban.Ezenkívül „csillagászati” ábrák sorozata tartalmazza a hónapok neveit (márciustól decemberig) latin írással, kiejtési segítséggel középkori francia vagy valamelyik ibériai nyelvre. Nem tudjuk, hogy ezek a latinul írt részek az eredeti szöveghez tartoztak, vagy később írták hozzá.

http://awesta.sibirjak.ru/files/Voynich.pdf

Kép

 

Történetének nem minden része ismert. A legkevesebbet a korai  időszakáról tudunk. Mivel a kézirat ábécéje semelyik más ismert nyelvéhez nem hasonlít és a szöveg még mindig megfejtetlen, így kora csak a képekben tükröződik. Elsősorban a rajzokon szereplő személyek ruházata és hajviselete alapján vonhatunk le következtetéseket, másodsorban a két kastély alapján. Vonásaik európai stílusa sejteti a hozzáértők számára, hogy a könyv keletkezése 1450 és 1520 közé tehető. Ezeket a számokat támasztják alá egyéb tulajdonságai.

Az első ismert tulajdonosa a kéziratnak egy bizonyos Georg Bareschalkimista volt, aki Prágában élt a 17. században. Úgy tűnik, Baresch legalább annyira tanácstalan volt.Baresch, mikor megtudta, hogy Athanasius Kircher, egy jezsuita tudós a Collegium Romanumbólkopt (etiópiai) szótárt és – hite szerint – megfejtette az egyiptomi hieroglifákRómába

közreadott egy néhány jelét, elküldte a kézirat egy részletének másolatát két alkalommal is tanácsot kérve. Kirchernek címzett 1639-es dátumú levele, melyet nemrég talált meg René Zandbergen, a legelső utalás a kéziratra.

Kép Baresch halála után a kézirat egy barátjához, Jan Marek Marcihoz , a prágai Károly EgyetemII. Rudolf német-római császár vásárolta meg 600 dukátért, mert Roger Bacon

munkája gyümölcsének gondolta. akkori igazgatójához került, aki elküldte Kirchernek a könyvet, ki régi barátja és levelezőpartnere volt. Marci kísérőlevele még mindig csatolva van a műhöz. A levélben egyebek mellett azt is leírta, hogy eredetileg

Valószínűség szerint a Collegium Romanumban őrizték. Valószínűleg 1870-ben II. Viktor-Emánuel

, Itália uralkodójának seregei elfoglalták az egyházi államot. Ekkor az uralkodó elhatározta az egyházi javaknak, köztük a Collegium Romanum könyvtárának kisajátítását.

1912 körül a Collegium Romanum néhány javának eladása mellett döntöttek. Wilfrid Voynich ekkor vásárolt meg 30 kéziratot, köztük azt is, mely most a nevét viseli. 1931-ben1960-ben egy barátnőjére, Anne Nillre hagyta. Anne Nill 1961-ben a könyvet átadta egy antikváriusnak, Hans P. Krausnak. Kraus vevő híján 1969-ben

felajánlotta a Yale Egyetemnek. bekövetkezett halála után özvegye, Ethel Lilian Voynich örökölte a kéziratot.Kép

 

 

Forrás:

hu.wikipedia.org/wiki/Voynich-k%C3%A9zirat

www.voynich.nu/folios.html

konteo.blog.hu/2009/12/10/a_voynich_kezirat

www.voynich.nu/q01/index.html#f1

www.voynich.nu/extra/eva.html 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

largo@gmail.com

(Largo, 2012.12.08 19:42)

Azért ez furcsa.
Tokaji Taricska Márton már megfejtette a kódot, a szöveg szlovén nyelvű, stb. stb. Nem titok már ez a könyv. A világ mégis süketnek, és vaknak tetteti magát, nem vesz tudomást a megfejtés tényéről.
Amerikai professzorok nem boldogultak a kézirattal és majd pont egy magyar kisember fejtené meg? Hogyisne! Még csak az kéne!
Szánalmas az emberi hülyeség.
Largo