Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tea Út-Szertartások

2012.10.27

Forrás:teautja.hu/a-tea-utja

 

 

 Tea Útja

 

A tea sokkal több, mint maga a tea, mint egy csésze tea, beleértve annak  elkészítését, felszolgálását saját magunknak vagy másoknak.
A tea egy életút, ami magában foglalja az élet minden  aspektusát, nem csak egyszeri, akár ünnepélyes, szertartásos  pillanatokat, hanem szép lassan minden napunkat átszövi, beépül létünk  idejébe.

Ha jól  használjuk egyféleképpen hat – tisztítja gondolkodásunkat, lehámozza a  fölösleges, rossz gondolatokat, kisimítja tudatunkat, szó szerint  megtisztít. Természetessé teszi létmódunkat, megszünteti a mindennapi  megfelelés és akarás görcsét, visszaszoktat a természetes, finom  ízekhez, látásmódunkat letisztult, kifinomult, más szóval spirituális  horizont felé tereli. A Tea Útja mindennek a megnyilvánulása. 

A Tea útja  folyamatos gyakorlás és állandó átalakulás, magasabb szintű testi és  szellemi élet felé. A teaivás és a Tea Útjának gyakorlása, legyen az  chado, gongfucha, vagy bármilyen más hagyomány és stílus, egyszerű, vagy  fényűző eszközökkel, a saját élettapasztalat folyamatos, néma,  megerősítő változása.
Türelem, nyugalom, készség a változásra és a  harmóniára; ezek a Tea Útjának a legfontosabb kísérőelvei.

 

 

 

Minden múlandó  

Ami  megszületett, meg is hal,
Ami  összatartozik, az rész is egyben,
Amit megszereztél, el is veszted,
Ami elkészült, az egyszer  tönkremegy.
Az  idő úgy repül, ahogy a nyíl száll,
Minden  elenyészik,
Minden, ami ezen a  világon van, csak pillanatnyi és tűnékeny.

Dogen Zenji (1200-52)

 

 

A tea tulajdonképpen ;

egy biológiai faj

 Még akkor is, ha időről-időre felbukkannak különböző alfajokat külön fajként kategorizálni igyekvő tanulmányok. Több ezer viszont világszerte az ember által előállított alfajok, klónok száma. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a klasszikus osztályozás szerint 5-6 levélfajta kerülhet szedés után külön teaként feldolgozásra, hogy a tea ugyanezeket a leveleket éves életciklusában 4-5 termésben ajándékozza nekünk, az ember pedig különböző feldolgozási és érlelési módszereket alkalmaz, akkor már érthető a teák végtelen változatossága. Ennek megfelelően a feldolgozás módja szerinti kategorizálás is igen sokféle, legtöbbször a termelő igyekezetét, vagy a kereskedő lustaságát tükrözi. Éppen ezért az alábbi fejezet is csak egy a sok, ebben a témában megjelent írás közül, azzal a különbséggel, hogy a kategorizálás során a történelmi fejlődést is figyelembe vettük.

 

Fehér tea teautja.hu/feher_teak

Az eredeti fehér tea: a Song dinasztia idején a tea művelése és élvezete rendkívül kifinomult szintet ért el és az előzőekben már beszéltünk a teatörténelem első olyan teájáról, amit megjelenése és elkészítése miatt teljes joggal nevezhetünk fehér teának. A lustábbak kevéért itt elismételjük, hogy minden idők legszebb teája kőkeménnyé szikkadt bíbor-fekete korong volt, ami gfeltörve ragyogó hófehérré hullott, s amit porrá törten egy tenmoku csészében felvertek utat mutatva a mai matchák készítőinek.Ez a tea a Déli Song dinasztia bukásával feledésbe merült, s bár a matcha elkészítése távolról emlékeztet rá, mégsem azonos azzal. A formába préselt ezüstfehér tea gőzölt rügytea volt.     

A mai fehér teák szálas teák .  

 

Ma az olyan teákat nevezük fehér teának, amiket mindenféle emberi beavatkozás nélkül szedés után azonnal megszárítanak a Napon. A széles körben elterjedt, árult szép, fehér színű fehér bazsarózsa néven dolgozó fehér teák zöld teának számítanak, mert ma már kivétel nélül gépben dehidratálják, mint Szeged mellett a pritaminpaprikát. A gép pedig ráz, a teát benne terítik és mozhatják, mesterséges hővel működik. A tea a legkisebb beavatkozásra fermentálódni kezd , ekkor pedig már zöld teáról beszélünk. A gépben, kemencében, sütőben szárított teát nem tekintjük fehér teának, mindenféle emberi beavatkozás után a tea legalábbis zöld. Az Európában forgalmazott fehér teák nagy része ún. Long Men Bai Mu Dan, ami egy korai, ipari eljárással készített, könnyű, zöld tea.

Zöld tea: 

Bár ezen a weblapon és a teirodalomban is sokféle kategorizálás használatos, a világban gyártott és forgalomba hozott teák nagy része tulajdonképpen vagy zöld, vagy fekete tea. Ahogy azt a későbbiekben részletesen ismertetjük, a teák az eredeten és a felhasznált levélfajtán túl a feldolgozás módjaiban különböznek egymástól. A feldolgozás egyetlen célja a fermentációnak nevezett polimerizáció szabályozása és kézbentartása. A polimerizáció során a teában található enzimek és polifenolok reagálnak egymással.A tea szedése és hervasztása után formabontó, egyszersmind  formarögzítő sodrás következik, ami olyan környezetben zajlik, ahol a feltételek nem kedvezőek a fermentáció elszabadulásához. Ez a sodrás végeredményben a levél mozgatása és az ekkor elvégzett mozdulatok mélyen beleivódtak a teakészítés hagyományába és meghatározzák az illető tea eredetét. Ismerünk kézzel, tenyérben sodorgatott teákat, vagy seprúvel kis adagban megforgatott, sodrott teákat, wokban óvatosan, vagy erőteljesen meglapogatott zöld teákat.  

A mai zöld teák gőzölt és sütött teák.  

Megszoktuk, hogy a fekete teákat az angolszász standard szerint betűjelekkel osztályozzuk. Milyen osztályokba sorolhatóak a zöld teák?

 

 

A zöld azt jelenti, hogy a tea eredendően jó tulajdonságait kívánjuk átmenteni, a gazdag ásványi polifenol és koffeintartalmat, ezek pedig a rügyfakadást követően jellemzőek a növényre. úgyis mondhatnánk; a zöld teában mindig a rügyet keressük, ezért a jellemző formája az FOP (Flowery Orange Pekoe) a rügy és a kinyílt két levélsarj. Az FOP szabályozását nem az angolok találták fel, évszázadok óta használja a kínai teanyelv is (Bai Hao), de a rügyfázis kínai neve a Long Zhen (sárkánytű, sárkányfog) .

 

 Sárga tea: mert az uralkodó teája. teautja.hu/sarga_tea 

A legkorábbi hivatalos feljegyzések a tea adóként való beszolgáltatásáról a Nyugati-Han dinasztiából i.e. 206-ból származnak, de már jóval ezt megelőző időszakról tudósító írások megemlítik a teát. I.sz. 350 körül a Huayangi (szecsuáni) Királyságról szóló traktátus arról ír, hogy When Zhou királya Wu megtámadta az utolsó Shang uralkodó csapatait, mire Shu állam csapatokat, hódolatul pedig vörös lakozott faárut, teát és mézet küldött neki.Ez a háború i.e. 1066-ban történt, a tea pedig már ekkor adóként szolgált. 

A Huang Ya kifejezés egészen pontosan a szecsuáni eredetű Shou Zhou Huang Ya, ami sárga teát jelent. Az így beszolgáltatott tea általános neve gong cha (palota, vagy templomi tea)volt.

 

 


 Wulong tea:teautja.hu/oolong_tea

 

Fekete és vörös tea: teautja.hu/fekete_tea

Abban a pillanatban, hogy egy tea levelét a teaszedő leszakítja, életciklusa végetér és bomlási folyamatok indulnak el. A fotoszintézis által termelt cukrok lebontásából táplálkozó kémiai reakciók hőt termelnek, ami jól érezhető az ültetvényről az üzembe érkező levéltömegben. Ugyanezek a reakciók vízgőzt is termelnek, benedvesítve a levélmasszát.A fekete teák 12-14 órás fonnyasztása során a levelek víztartalmuk 35-40 %-át vesztik el. Az ezt követő gépi sodrás során két egymással szemben forgó csiga sodorja, töri meg a leveleket . 

A megtört, megvallatott és megsodort levelek tömege a cementpadlón hever. és jól szellőző raktárban fermentálódik, oxidálódik.

 

   Ez a fermentáció nem erjedés, ahogy a baktériumok által keltett és ellenőrzött fermentációt nevezzük, hanem olyan kémiai folyamat, melynek során a teában található polifenolok további, alapvetően vöröses színt okozó polifenolokká (teorubiginek) alakulnak át .

A Víz a tea Anyja.: teautja.hu/viz_teahoz

A teák elkészítése teautja.hu/a-teak-elkeszitese

A  tea ereje  teautja.hu/cha-qi-a-tea-er

A tea kémiája teautja.hu/a_tea_kemiaja -mitől tea a tea?

 

 Tea Szertartások:

 

 

Kínai tea szertartás      

 

Koreai tea szertartás   

 

Japán tea szertartás