Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Naica Kristálybarlang

2010.01.22

Kép Mexikói Chihuahua város közelében a sivatagban Naica bányarendszer Kristálybarlangként emlegetett terme látható. Bányászok fedezték fel 2000-ben. Bár a bányát ólomban, cinkben és aranyban gazdag telérei miatt nyitották meg, a legnagyobb különlegessége mégiscsak a gipsz lett. Egyes elzárt termeiben, ahol állandó magas nyomáson és hőmérsékleten oldott gipszet tartalmazott a később lecsapolt víz, olyan hatalmas kristályok nőhettek, mint amilyet is látni.

  A világ legnagyobb ismert gipsz kristályok  Hossza meghaladja a mintegy 10 méter, és a leghosszabb 11,4 méter.

Közel 600 ezer év gazdag ásványi anyag tartalmú víz beszivárgása a barlangba együtt a kalcium-szulfát-molekulák éppen stacked, mint a tégla zuhant a mélybe.Kép

A felületi réteg a mély a magma, mielőtt kényszerítve pír a víz nagyon meleg. Miután közel fél millió évvel ezelőtt, mint a víz hőmérséklete nem éri el 58 ° C-on felfelé, azaz a szelenit kristályok kalcium-szulfát vízben vágták, hogy teremtsék meg a megfelelő szintet.

 

A feltételek több százezer barlangok vízzel töltött majdnem azonos marad semmi sem változik, hogy elérjék a kristályok mérete adott meglepő.

Kép

Van a rendszerben egy másik üreg is, amit a Kardok Barlangjának hívnak, itt sokkal kisebbek a kristályok, de tömött sorokban töltik meg mindkét oldalról a szűk hasadékot. A teremben csak oldalazva lehet haladni.

 

Mélysége 120 méter. Kép

Kép

 

 

 

 

Kép

  

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

Kép 

 

 

 

Kép

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

Kép

 

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

Forrás : Wikipédia