Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Jóga

2009.09.20

A jógáról


A jóga a helyes életmód tudománya. Az emberi létezés, a személyiség minden aspektusára hat: a fizikaitól, a mentálison és az érzelmi jellegen át, egészen a spirituális szemléletig.

A yoga szó "egyesülést" vagy "egységet", törvényt jelent. A Szanszkrit yuj szóból ered, melynek jelentése "csatlakozni". Hétköznapi nyelven a jóga a test, a tudat, és az érzelmek egyensúlyba hozatalát, azok harmonikus összhangját jelenti. A testi és a szellemi tevékenységeknek ez az összhangja az ászana, a pranayama, a mudra, a bandha, a shatkarma és a meditációs gyakorlatok végrehajtásán keresztül teremthető meg.
A jóga tudománya az emberi személyiség legkülső megjelenési formájának, a fizikai testen való munkával kezdődik,  A jóga célja, hogy a különböző testi funkciókat olyan tökéletes koordinációba hozza, hogy azok működésükkel az egész test jólétét, harmóniáját teremtsék meg.

A fizikai test megismerése után a jóga a mentális és az érzelmi síkra lép. A jóga gyakorlatain keresztül kifejlődik a tudatosság az érzelmi, a gondolati és a fizikai síkok összefüggését illetően, azaz megismerjük, hogyan hat a valamelyikben fellépő zavar a többire. Ez a tudatosság fokozatosan létezésünk más, finomabb területeinek megértéséhez vezet.

A jóga hatásai

A jóga gyakorlásának sokféle hatása van a testre és a tudatra egyaránt.
Alkalmazható magas vérnyomás, cukorbetegség, asztma és más légzőrendszeri problémák, alvászavar, emésztőrendszeri rendellenességek, hát- és gerinc problémák, valamint depresszió és migrén esetén.

Magasabb szinten a jóga önmagunk, a személyiségünk megismerésének az útja. A fizikai test megismerésével kezdődik. Felfedezzük testünket, megismerjük fizikai határainkat és képességeinket.  Ez a befelé fordulás folyamata, amelyben megismerjük gondolatainkat, vágyainkat, félelmeinket, érzéseinket, vagyis a személyiség mentális és a lelki területeit. Tisztába jövünk gyengéinkkel, erősségeinkkel, miközben személyiségünk, és az önmagunkról alkotott kép folyamatos változáson megy keresztül.

A jóga fajtái

 Jnana Jóga

                  Az intellektuális tudás gyakorlati bölcsességgé való átalakításának folyamata.. A hagyomány szerint a Jnana Jóga a belülről eredő tudás, és a legmagasabb meditatív állapot elérésének módszere.

A jnana szó "tudást" jelent, de a jógával való összefüggésben a meditatív tudatosság folyamatát jelenti, amely megvilágosodott bölcsességhez vezet. a meditáció része, amely az önvalóra irányuló kutatáshoz és annak megismeréséhez vezet.

A Bhakti Jóga az érzések és az érzelmek vezetésének útja, amely eszköz, hogy felismerjük a minden emberi lényben rejlő transzcendens és isteni természetet. Sokan jellemzik, az Isten iránti odaadás, és a vallásos áhitat jógájaként, amivel vallásos színezet keltenek, jóllehet a Bhakti Jógán keresztül lehetséges az élet harmóniájának és egységének megismérése.

 Bhakti Jóga:

             Szakaszit a következők szerint osztályozhatjuk:

1. Meditáció, amely segítségével felismerhetjük, és irányíthatjuk az érzelmi energiákat,

2. Mantrák és a Kirtan, vagyis a közös mantra recitálás és éneklés által megnyílik a szív,

3. Az inspiráció és az élet forrásának, Istennek a vállalása,

4. Transzcendens, természetfölötti emberi képességek megismerése a mindennapi életben. A Bhakti Jóga mélységeit és érvényességét csak akkor érthetjük meg, ha magunk is megtapasztaljuk az egyesülés élményét, amit a szellemi tanítók az életük folyamán.

 Karma Jóga :

                  Olyan rendszer, amely fejleszti az ellenállóképességet cselekedeteink önmagunkra visszaható és negatív összetevői ellen. A cselekedeteinkben való tudatosság elvezet bennünket ahhoz a képességhez, hogy irányítsuk a vágyak, ambíciók, egó, és más személyiségi komplexumok formájában megjelenő mentális gondolattársítást.

     A Karma Jóga célja, hogy megszabaduljunk a karma kötelékétől.

A Karma Jóga nem pusztán gyakorlat, hanem sadhana, vagyis spirituális, szellemi gyakorlat.

 

 Hatha Jóga:

                 Kifejezést általában az ászanák, a fizikai tartások leírásaként használják. A ha szótag a fizikai testet irányító pránikus, vagy életenergiára utal, a tha szótag a chittára, vagy mentális energiára, vagyis a Hatha Yoga az életünket irányító két energia ébredésének katalizátora. Még pontosabban a Hatha Jógában leírt gyakorlatok harmonizálják és tisztítják a test rendszereit, összpontosítják a tudatot felkészítve bennünket a haladóbb csakra és kundalini gyakorlatok végzésére.

A Hatha Jóga része a shatkarma, a hat fizikai és mentális tisztító gyakorlat, a mudrák és a bandhák, a lelki-élettani energia-oldó gyakorlatok, valamint különböző energiaébresztő gyakorlatok. Az emberi személyiség egyre kifinomultabb szinteken való hangolása vezet a magasabb szintű tudatossághoz és a meditációhoz.

Raja (rádzsa) Jóga :

                    Alatt általában azt a jóga rendszert értjük, amelyet a bölcs Patanjali írt le a Jóga Szútrák című művében. Ebben az ősi szövegben Patanjali a jóga nyolc szakaszát definiálja, melyet összefoglaló néven Raja Jógaként ismerünk.

A Raja Jóga egy átfogó, minden részletre kiterjedő rendszer, amely az emberi viselkedés és a személyiség fejlődésével, finomításával foglalkozik .

A Yama, önkorlátozó és a Niyama, fegyelmi gyakorlatok segítségével. A fizikai egészség megvalósításával és az életerő elnyerésének módjaival az Ászana-kon, a fizikai tartásokon, és a Pranayama-n, a légzőgyakorlatokon keresztül. A mentális és az érzelmi jellegű konfliktusok kezelésével, a tudatosság és a koncentráció fejlesztésével a Pratyahara, vagyis az érzékszervek visszahívásának és a Dharana, azaz a koncentráció gyakorlatain keresztül.

 

 

Kriya Jóga:

            Titkos tanításának és gyakorlatainak - ahogy azt a Jóga és Tantra Shastrak-ban eredetileg leírták- továbbadása, terjesztése Swami Satyananda Saraswati nevéhez fűződik.
Mindössze két világszerte elismert Kriya Jóga rendszer alapján tanítják a kriyákat. Az egyik a Satyananda rendszer, a másik Paramahamsa Yogananda rendszere.

A kriya szó "tevékenységet", vagy "mozdulatot" jelent, ami a tudat tevékenységeire vagy mozdulataira utal. A Kriya azokra a gyakorlati jellegű, vagy előkészítő gyakorlatokra is utal, amelyek a teljes egyesüléshez, vagyis a gyakorlat végcéljához vezetnek. A Kriya Jóga nem fékezi meg a tudat változásait, hullámzásait, hanem szándékosan tudati aktivitást hoz létre, ily módon harmonizája és kivirágoztatja valamennyi bennünk rejlő képességet, lehetőséget.

A Kriya Jóga eredete az ősi időkre nyúlik vissza, és a módszer az idők folyamán fejlődött ki gyakorlás és tapasztalat alapján. A teljes Kriya Jóga mintegy 70 kriyából áll, amelyből általánosan mindössze 20 ismert.

 

Forrás: Net