Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Medvehagyma

2009.10.04

Medvehagyma

Kép

 

Népies neve:

sásihagyma




A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető növény.

Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú.



Gyűjtése:

  • Védetté nyilvánították. Hazánkban is igyekeznek védeni, - a védett területeken gyűjtését nem engedélyezik -, de még nem védett.
  • A medvehagymából kiváló pesto és saláta is készíthető.
  • A bioélelmiszerek kedvelt fűszernövénye.

A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra. A tavaszi hónapokban gyűjtik.
12X erősebb a hatóanyaga a fokhagymánál.

Kép
Alkalmazása:



Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

Idegnyugtató , idegerősítő.



felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító ,emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.

Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.

A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik.

Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat.

A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt.

Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében.

Kép

 Használata:



: A növény levelét préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.

Pesto: Vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal, keverjük ki. Jól zárható üvegbe tegyük, hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!

Jó tudni!



Könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel!