Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Bazsalikom

2009.10.04

Bazsalikom

Kép

 

 

 Népies neve:

  királyfű, németbors

                                 Fűszerként elterjedt gyógynövény.

 

 

 Gyűjtése:

  • Az ókori görögök a növények királyának tartották, mivel a királyok felszenteléséhez használt olajnak is elengedhetetlen alkotórésze volt.
  • A középkori európaiak úgy tartották, hogy csak gyönyörű nők termeszthetik a bazsalikomot, és a romantikus szerelem szimbolikus jeleként aposztrofálták.
  • A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket.

A szár virágos, leveles felső részét hasznosítják gyógyászati célokra. Fűszer céljára a szárakról a virágot és a levelet morzsolják le. Június-augusztus folyamán aratják.


Alkalmazása:



A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. 

Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra.

Jó idegerősítő.       

 

Kép

A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától.

A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást.

A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható.

Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

 Használata:

 
 

Tea: Forrázzunk le 1 csésze vízzel 1 teáskanálnyi szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Köhögés csillapítására, idegnyugtatóul, étvágyjavítóul, vizelethajtóul isszák.

Bazsalikom lé: A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott.

Kép

Jó tudni!



Illóolaját terhesség alatt ne használjuk. Az illóolaja tartalmaz egy esztragol nevű anyagot, melyről nem zárható ki, hogy sejtkárosító hatású, ezért várandós és szoptatós kismamák, csecsemők és kisgyermekek lehetőség szerint ne alkalmazzák. Hosszú ideig történő használata sem ajánlott.

Felhasználása 

Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.

Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.

Sokféle hatást tulajdonítanak neki. Nem csak afrodiziákumnak tartják, de emellett javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja.

A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.