Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Védő állatok magyarázata

2009.08.12

Az állat a spirituális világból származó erő szimbóluma.Totem állatunk viselkedése és tulajdonságai sokat elárulnak saját belső erőinkről és képességeinkről. Ha megismerjük totemünket és azonosulunk vele, bármikor képesek leszünk annak archetipikus energiáját megidézni.

 

szárazföldi állatok. Ezek az állatok többnyire érzelmi tartalmakat jelenítenek meg, olyan tulajdonságokat, amelyeket az ember szeretne legyőzni, kordában tartani vagy megszabadulni tőlük. Ugyanakkor a nem látható világhoz kötődő erőket is szimbolizálnak, amelyek ily módon a látható valóság részévé válhatnak.

 madarak : általában a lélek szimbólumai. Repülésük jelképezi a magasabb tudati szintre emelkedést, amely összeköti a földit és az égit. Minden madártotemnek megvan a maga egyéni karaktere, de az mindegyikükben közös, hogy a gondolatokat, ihletet és a reményeket sarkallják szárnyalásra.

 vízi élőlények: A víz a csillagszférának és az élet teremtő elemének az ősi szimbóluma. Bizonyos halfajok és más vízi állatok az intuíciót és az alkotó képzelet sajátos kifejezésmódjait szimbolizálják. Emellett a női attribútumot is jelképezhetik.

 rovarok

 

Az állattotem megnevezésére számos kifejezés létezik. Hívják többek között állatszellemnek, vezértotemnek, szellemsegítőnek, gazdaszellemnek. Megnevezéstől függetlenül mindegyikre érvényesek a következő alapelvek.

-          Minden állatnak van erővel bíró szelleme.

-          Ez a szellem vagy sajátja, vagy egy másik lény szelleme, amely az állat képét használja arra, hogy a világról üzeneteket küldjön az embereknek.

-          Minden állat különleges a maga nemében, mindegyik rendelkezik valamilyen egyedi adottsággal. Ennek tanulmányozása feltárja az ember előtt azokat az erőket – varázserőket - , amelyeket a totem segítségével kifejleszthet magában. Tehát, ami a lényeg, hogy minden állat tehetséges valamiben.

-          Az egész életre szóló, ún. vezér totemek általában vad, nem háziasított állatok. Néhány kivétel ugyan akad, ám többnyire ezekről is kiderül, hogy csupán összekötő láncszemek az igazi vezérállathoz.

-          Az állat választja az embert, és nem fordítva. Nagyon fontos, hogy megértsük: az egyik állat sem jobb vagy rosszabb a másiknál; mindegyik varázsereje egyedülálló.

-          Az embernek kapcsolatot kell kiépítenie a totemével. A kölcsönös kommunikáció odafigyelést és tiszteletet igényel. Magunkévá kell tennünk a totem látásmódját.

-          A totem varázserejét csak akkor tudja az ember kamatoztatni, ha tiszteletet viseltet a totemállat iránt. Néhány olyan módszer, amelyek segítségével mindennapi életed szerves részévé teheted a totemet, s amelyek kifejezik az iránta való tiszteletet:

- Díszítsd fel a környezeted a totemállatról készült képekkel!

- Készíts róla rajzot!

- Tudj meg róla minél többet!

- Vásárolj magadnak a totemállatod ábrázoló kis figurákat, képeket vagy ajándékozd meg a barátaid ilyesmikkel!

Ezek mindig emlékeztetnek majd a totemállat erőire és szellemére.

-          Ha az ember megtanul vezértotemének varázserejével bánni, az kellő alapot biztosít számára ahhoz, hogy rajta keresztül az állatvilág más tagjaival is könnyedén kapcsolatba tudjon lépni. Innentől kezdve nem kell egyetlen totemre szorítkoznia. Mindegyik állat tud valami újat tanítani, vagy ki tudja egészíteni az eddig tanultakat.

-          Noha minden ember életében egy vagy esetleg néhány totem tölt be kitüntetett szerepet, végigkísérve őt egész életén, a többi totem jelentősége sem elhanyagolható. Előfordul, hogy a totem csak egyetlen napra csatlakozik az emberhez. Egy másik csak életének valamely nehéz időszakában látja el támogatásával. Van, amelyik egyszer csak megjelenik, és éveken át kísér téged. A másik csak akkor van jelen, amikor éppen alkotó munkát végzel. Összességében azt lehet mondani, hogy mindannyiunk életében a különböző tevékenységekhez más-más totem kötődik. Nincs behatárolva, hogy maximálisan hány totemmel működhet együtt az ember. Az a fontos, hogy legyen legalább egy, amelyhez szorosan és maradéktalanul kötődik.

-          Több embernek is lehet ugyanaz a totemállata. Az egymáshoz közelálló emberek osztozhatnak is egyetlen közös totemen. Ilyenkor a totem útmutatóul szolgál ahhoz, hogy hogyan lehet a kapcsolatot még erőssebbé és termékenyebbé tenni. Őrködik a pár felett. Önsegítő és meditációs csoportok is használnak közös totemet, hogy az tevékenységüket felügyelje.